Spar penger på å bytte ut lyspærene

Sammen med oppvarming så er belysning en av de store slukhalsene når det kommer til energiforbruk. Spesielt i eneboliger med mange rom, og ekstra spesielt dersom man er dårlig til å skru av lysene i rom man ikke oppholder seg i – eller bare liker å ha det veldig lyst i hjemmet. Ved å bytte lyspærene til moderne og energieffektive LED-pærer kan du spare ganske mange tusenlapper årlig – tro det eller ei.

Det tar slutt for glødepærene

gluehlampe_kaputtDe siste årene har det vært stadig mer fokus på energieffektive lyspærer i EU-land. I 2009 ble den tradisjonelle lyspæren faset ut og forbudt. I 2012 var alle former for glødepærer forbudt, og i løpet av 2016 ser det ut som det er slutt for halogenpærene. Disse er brukt i mange downlightssystemer i norske hjem, og kan skape utfordringer for deg som blir nødt til å bytte ut hele systemer. Men fremtiden ligger i energieffektive sparepærer og LED-pærer, som uansett kan komme til å spare deg for ganske mye penger.

Så mye sparer du med LED-pærer

vJMKqznJoNOdHErGuFL86wQpZRu_8OANkFS7--9jZQQgFor å ta et konkret eksempel på hvor mye du faktisk kan spare på å bytte til LED-pærer, skal vi innom familien Carlsen som ble intervjuet av DinSide i 2014. De bor i en enebolig der stort sett alle lyspunktene i hjemmet hadde vanlige lyspærer som brukte 50 watt. De byttet ut 24 av lyspunktene med moderne LED-pærer som kun bruker 6 watt – altså en betraktelig forskjell. I tillegg er levetiden på LED-pærer langt lengre, så det er ikke bare strømforbruket du sparer på, men også selve innkjøpet av lyspærene.

Familien hadde på det tidspunktet spart rundt 2300 kroner/årlig i strømutgifter. Planene var også å bytte ut alle lyspunktene i huset (rundt 90 stykker) som ville ført til en besparelse på 8000 kroner årlig. Det er altså ekstremt mye penger, og over en periode på noen få år kan dette utgjøre ganske mange kroner. Selv om LED-pærer og systemer i seg selv er dyrere, så sparer man raskt inn dette.

Regnestykket

Om du ikke skjønner hvordan man sparer såpass mye penger, så er regnestykket enkelt. Man sparer 44W per pære, og man kan gange dette med antallet pærer man bytter ut. Tallet man får da ganger man med antallet timer (estimert) pærene er tent, og ganger dette med 365 dager. Da sitter man igjen med kWh – antall kilowatt-timer. Sjekk prisen hos din kraftleverandør, og finn enkelt ut hvor mye du sparer på å bytte ut lyspærene!