Fem tips før du tar opp et forbrukslån

Dersom du skal pusse opp boligen din, kjøpe nytt kjøleskap eller rett og slett bare trenger en bedre ferie, kan det være lurt å ta opp et forbrukslån. Mange banker og finansinstitusjoner tilbyr forbrukslån på dagen, i noen tilfeller opp mot en halv million. Kjappe penger virker nærmest for godt til å være sant og det er derfor viktig å ta visse forhåndsregler før du tar opp et eventuelt lån.

Følg med på renten

Renten på et forbrukslån er høyere enn ved for eksempel bil- og boliglån. Denne kan også variere noe voldsomt fra bank til bank. Bit deg merke i hva den effektive renten på lånet er, det er denne som utgjør den faktiske kostnaden på lånet.

Følg også med på om renten er fast eller flytende. Hvilket valg som her er best bestemmes også av andre faktorer, som lengden på lånet eller din finansielle situasjon. Er lånet lavere enn årsinntekten din tåler du gjerne at det svinger litt.

Velg bank med omhu

paragraphen-rechtsanwalt

Husk at bankene tjener penger på at du låner penger av dem. Derfor er det viktig å vite hvilke betingelser som gjelder for de ulike bankene, da i form av renter og avgifter, lengde på lånet eller andre vilkår. Les lånekravene godt og benytt deg av bankenes lånekalkulatorer på nett for å finne den banken som passer for dine behov. Man kan også benytte seg av låneformidlere på nett. Disse forhandler frem det beste tilbudet for deg ved å søke om lån i flere banker.

Trenger du virkelig et forbrukslån?

Skulle for eksempel vaskemaskinen gå i stykker og du trenger penger kjapt er ikke nødvendigvis et forbrukslån det lureste. Dersom du har muligheten til å betale tilbake beløpet innen en kort periode (4-6 uker) bør du kanskje vurdere å ta regningen med et kredittkort i stedet. Ja, kredittkort er i bunn og grunn et lån hos banken det også, men det er rentefritt. Forskjellen her er at ved et forbrukslån begynner renten å løpe fra dag én, mens kredittkort kan ha rentefrie perioder på godt over en måned.

Raske penger frister, men ikke forhast deg av den grunn. Dersom du ikke trenger å låne pengene med en gang kan det lønne seg å heller spare det beløpet man hadde tenkt å bruke på et forbrukslån i måneden. På denne måten kan man senere ta opp et mindre forbrukslån og dermed betale mindre i renter enn i utgangspunktet.

Ulike typer forbrukslån

original

Ikke alle forbrukslån er like. Fleksible lån gir deg mulighet til å betale tilbake større summer i måneder hvor du har mer penger og vice versa. Slike lån passer godt til personer med varierende inntekt, eller hvis du ønsker å ha muligheten til å prioritere annerledes en måned for å nedbetale lånet kjappere.  Se gjerne Forbrukslånsammenligning.com for flere lån og velge mellom.

Tenk deg om

Ikke ta opp et forbrukslån med mindre du må. Ved for eksempel oppussing av boligen lønner det seg gjerne ofte heller å ta en forlengelse av boliglånet enn å gå for et forbrukslån. Sett opp et budsjett og legg inn alle dine månedlige inntekter og utgifter. Planlegg nøye og gjør en vurdering. Trenger du pengene til et nytte- eller luksusformål? Forhandle også med banken. I noen tilfeller kan man ved nytteformål få bedre vilkår og lavere rente, i motsetning til et luksusformål.

Kilde:

www.lånutensikkerhetguide.no